Blånaglar och skavsår - Så tar du hand om dina löparfötter! | Runner's World
Skador

Blånaglar och skavsår - Så tar du hand om dina löparfötter!

10 apr 2015

Du tränar och motivationen är på topp inför säsongens alla lopp. Men du glömmer väl inte att ta hand om två av dina viktigaste redskap - fötterna! Små knep kan enkelt förebygga de vanligaste problemen.

När vi springer fördubblas belastningen på våra fötter, så det är inte konstigt att löpning kan leda till blånaglar och förhårdnader. Men det finns många bra tips på hur du bäst tar hand om dina fötter. 

SÅ SKÖTER DU TÅNAGLARNA

Om du har skadade naglar kan det vara bra att slipa ner dem till normal tjocklek, för att undvika ökat tryck där när du springer. Exempel på det är blånaglar - när de är på väg att lossna blir det oftast en dubbelnagel. En fotterapeut kan hjälpa dig att fräsa ned nageln och göra den lite tunnare.

Klippa naglarna på rätt sätt
Klipp så rakt som möjligt, och se till att hörnen inte är vassa så att de skär in i huden. Det kan räcka att klippa tånaglarna en gång i månaden, det beror på hur snabbt de växer och hur korta man vill ha dem. Och klipp inte ned för mycket i sidorna - då kan du få nageltrång.

Nageltrång
Försök att hitta orsaken till nageltrånget. Det kan bero på olika saker som felaktiga skor, dåliga strumpor eller en skadad tå - alltså saker som trycker på nageln för mycket. Om du ständigt har nageltrång så kontakta en fotterapeut.

Så tejpar du naglarna
Om du lätt får blånaglar kan du tejpa naglarna i förebyggande syfte. Tejpa då ett eller flera varv över halva nageln, och se till att du inte får tejpskarvarna på undersidan av tån. Om du tejpar runt hela tåtoppen finns risken att du får ett ökat tryck på nagelns framkant som kan ge en blödning i nagelroten.

SÅ TAR DU HAND OM SKAVSÅREN

Skavsår kan komma av skor som trycker för hårt eller dåliga strumpor som gör att foten glider inne i skon.

Testa skorna och strumporna noggrant så att de sitter bra på fötterna. Använd inte helt nya skor på lopp - du behöver träna i dem minst tre till fyra gånger innan. Bra strumpor är viktigt, välj ett par som smiter åt bra runt foten och som inte har några skavande sömmar. Applicera en funktionskräm de sista två veckorna före loppet - ett bra hjälpmedel för att förebygga skavsår. Fråga efter en passande produkt på ditt apotek. 

SÅ FIXAR DU BLÅSORNA

Försök att hålla blåsan hel och avlasta den med ett förbandsmaterial runt om, sen klipper du ett hål där blåsan sitter - täck sedan med ett tunt plåster. Om det är så att du knappt kan gå på foten är det läge att punktera blåsan. Se då till att du har rena instrument - annars är det risk för infektioner.

SÅ SLIPPER DU FÖRHÅRDNADER

Det gör du genom att fördela belastningen under foten med fotbäddar och bra skor - då minskar trycket på dina belastningsställen. Sen behöver dina fötter variation, att springa på asfalt hela tiden är inte optimalt.

Fotbäddar - eller inte?
- Det är bra med anpassade fotbäddar om du känner att du behöver det. Men gå inte och gör sulor om du inte har några problem - då kan du få problem istället. Bäst är att gå till en utbildad ortopedtekniker inom idrottsvärlden som har koll på belastningsanatomi.

Hur nära start kan man ta fotvård?
Gör det ungefär två veckor före start. Risken med att göra det för tätt inpå är att huden blir lite tunn när man avlägsnar förhårdnader och liktornar. Samma sak gäller massage för fötter och ben, gör det en till två veckor innan loppet, eftersom man efter massagen kan bli något öm och få en känsla av träningsvärk. Är du väldigt stel, kan det vara läge att påbörja massagen ännu tidigare för att få musklerna rörligare.

DIN DAGLIGA FOTVÅRD
Fila fötterna en gång i veckan, och smörj in dem i princip varje dag med en bra kräm som snabbt går in i foten.

Kontakta en fotterapeut om du behöver avlägsna liktornar och fila förhårdnader som är svåra att få bort själv. Fotterapeuter kan också hjälpa dig med att behandla vårtor och nageltrång, upplysa dig om hur du belastar dina fötter, ge tips på funktionskrämer med bra kvalitet och stärkande fotgymnastikövningar. 

Källa: Annica Westerin, fotterapeut och lärare i medicinsk fotvård vid Axelssons fotvårdsskola i Stockholm.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosju med siffror i fältet här

Kommentarer


2015-04-16 09:00   Jenny Sunding

Tack Lennart och Michael för bra tillägg!
Mvh Jenny, webbredaktör

 

2015-04-16 08:16   Lennart Bensryd

Hej!
Jag vill gärna kommentera en i övrigt mycket bra artikel om fötter. Jag har inte filat fötterna på många år, men jag går till fotvårdsspecialist en gång om året kanske. Däremot smörjer jag in fötterna med en fet crème efter varje dusch. Det är viktigt att massera in crèmen ordentligt. Enligt min specialist är massagen egentligen viktigare än crèmen. På det här viset får jag aldrig problem med förhårdnader eller torrsprickor på hälen.

 

2015-04-16 07:55   Michael Petersson

... Och inte minst, knyt skorna på rätt sätt och hårt. Jag lyckades själv bli av med mina knäproblem (supinerar, hjulbent) genom att ändra hur jag knyter (knut/tryck på insidan av skon, använd det översta/innersta skosnöre-hålet) och genom att dra åt så hårt som möjligt hela vägen upp i skon.

 

2015-04-10 13:04   Erik

Bra läsning! /Erik
www.langdistansaren.se

 

2015-04-10 09:28   Jenny Sunding

Hej Anna!
Du drar ett eller flera varv runt nedre delen av nageln, alltså inte hela vägen upp över tåtoppen. Mvh Jenny, webbredaktör

 

2015-04-10 09:11   Anna Ifvarsson

Förebygga blånaglar låter toppen, men HUR tejpar man halva nageln? Jag förstår inte på vilket sätt. Bild skulle vara toppen! :-)

 

Mest lästa just nuFölj oss

@runnersworldswe

Få vårt nyhetsbrev!
Boka in en fullmatad träningsdag med Lisa & Mårten den 18:e mars!

Söndagen den 18:e mars bjuder vi in till en maxad träningsdag tillsammans med Lisa Beskow och Mårten Nylen. Det blir inspirerande föreläsningar, varierande träningspass, lunch och en sportväska med goodies från Sportamore. Boka din plats redan idag!