Josefine Antonsson - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Josefine Antonsson


32-årig löpare och fyrabarnsmamma från Småland. Tränar gärna prestationsinriktat och har som mål att springa halvmaran på under 1.20. Här bloggar jag om löpträning, hälsa, föräldraskap och annat som hör livet till. Mina personliga rekord: 10 km 37:16, halvmaraton 1.22.59, maraton 3.00.18.

Mest lästa


1,5 dygn i Västerbotten

13 feb 2018

Usch, vad dålig jag varit på att uppdatera bloggen på sistone. Min ambition är att blogga två gånger i veckan, absolut minimum är en gång i veckan. Men i perioder är jag trött och oinspirerad. Då hinner det gå 14 dagar...

Senaste två veckorna har varit högt och lågt. Vi har haft magsjuka och influensa i familjen, men jag klarade mig tack och lov från både och. Ja vi kom nog undan extremt lindrigt när jag tänker efter. Det var bara Elise (4-åringen) som kräktes och influensan nöjde sig med att däcka Fredrik. Men det räckte!

I helgen har jag, Fredrik och Lykke varit på blixtvisit i Västerbotten. En av mina kusiner gifte sig i Vännäs i lördags, så vi åkte upp med tåg under fredagen (11 timmars resa) och hem igen i söndags. Puh! Men det var enormt kul att åtminstone få spendera 1,5 dygn där uppe. Min mormor var från Tavelsjö och jag har släkt på både mamma och pappas sida i trakten. Så förutom att gå på bröllop hängde vi en del i morbror och mosters superfina hus i Tavelsjö. Vi åt goda frukostar, såg Kalla ta OS-guld och hade det allmänt bra. Sen var vi ute på Tavelsjön och sprang en sväng också. De har plogat upp vägar så man ska kunna åka långfärdsskridskor och promenera på isen - det funkade fint för löpning. Helt magiskt väder var det. 

Förutom islöpningen blev det fyra löppass förra veckan. Två vanliga distanspass på c:a en mil och två intervallpass. I tisdags körde jag 6x1 km på bandet i 17.4 km/h-tempo. Det kändes oväntat lätt, så jag undrar om tempot verkligen stämmer. I torsdags blev det 4+2+2 km i något slags tröskeltempo, ca 3.50 min/km. Det passet sprang jag ute - och det var rejält jobbigt. Har ju liksom inte sprungit några fartpass ute på länge, och hade glömt hur slitigt det är att försöka springa fort när man har massa kläder på sig och underlaget är kasst. 

Nu är det sportlov här och vi har ungefär noll planer för det. Inte bra. Måste se till att hitta på lite grejer snarast, annars kommer det bli ett lååångt och stökigt lov...

Årets lopp

31 jan 2018

Jag nämnde ju häromdagen att 1 februari är det magiska datumet då jag ska börja träna lite mer fokuserat efter att ha "slösprungit" mig igenom november, december och januari. Det är imorgon!!

Så. Nu har jag kikat runt på lite olika lopp. Årets stora mål är att ta mig under 1.22 på halvmarathon och jag ska ge det minst två försök. Jag tror att jag ska satsa på Kalmar Malkars i slutet av juni och Stockholm Halvmarathon i mitten av september (på sikt är målet att ta mig under 1.20, kanske nästa år...)

Utöver de två loppen ska jag försöka springa så många lokala lopp som möjligt. Jag har varken tid eller pengar att flänga runt på de "stora" loppen, men eftersom lopp är bästa träningen vill jag ändå springa så många jag kan. Några jag funderar på är:

Tjust Trailrun 21 april

Vårruset i Jönköping 15 maj (5 km)

Eksjö Stadslopp 25 maj (10 km)

Vimmerbyloppet 8 juni (10 km)

Byrundan 6 juli (8 km)

Blodomloppet i Jönköping 14 augusti (10 km)

Småloppen kommer jag dock inte lägga in i någon slags långsiktig träningsplanering, det får bli lite som det blir. De lopp jag kommer satsa på och träna mot är halvmarorna. Någon som har tips på färdiga träningsprogram för halvmaran på 1.20? Jag testade Ulf Fribergs tioveckorsprogram som ligger på jogg.se inför Stockholm halvmarathon 2016 och det funkade jättebra (även om det var lite väl tufft, jag plockade bort en del pass). Men skulle vara kul att prova något helt annat upplägg. Älskar färdiga träningsprogram, då slipper jag tänka så mycket själv - även om jag såklart modifierar dem lite.

 

 

Baksidorna med träning

29 jan 2018

Hej!

Riktigt grå måndag idag. Det har regnat och snöat och slaskat som bara den. Blöta overaller och mössor hänger överallt i huset. På förskolan satt dessutom en lapp om att det går magsjuka. Hu! Vill tänka positivt och har försökt pigga upp mig själv med ett lagom jobbigt backpass på löpbandet och världens mumsigaste soppa. Men är väl sådär pepp på resten av den här slaskiga veckan...

Well, well. En sån här grå, trött dag har iaf varit perfekt för slösurfande, har läst ikapp lite bloggar och sånt. Hittade ett roligt inlägg på bloggen hejhejvardag som handlar om baksidorna med träning. Länkar här nedanför. Jag gillade det stenhårt! 

http://blogg.amelia.se/hejhejvardag/2018/01/15/det-daliga-med-traning/comment-page-1/

Ni som läser min blogg vet ju att jag älskar löpträning och skulle kunna radda upp hur många fördelar som helst, MEN jag kan ju hålla med om att det finns några nackdelar också. Två av grejerna som finns på hejhejvardags lista över baksidorna med träning finns med på min också och det är:

1. Man blir hungrig! 

Alltså, det kan ju tyckas härligt att kunna äta en hel massa utan att gå upp i vikt men jag tycker mest bara det är jobbigt. De senaste åtta månaderna har jag ju ammat utöver löpträningen, så det har varit rätt extremt. Jag har ätit, ätit och ätit. Jag har kunnat käka en jättestor måltid och vara superhungrig två timmar senare. Jag har ätit på nätterna. Och ofta har jag inte ens ätit särskilt goda grejer, jag har liksom ätit det som funnits tillgängligt. Jag har lagt massor av tid på att äta. Tid som jag hellre hade lagt på något roligare. Det allra skönaste med träningsfria dagar är att jag är hungrig på en väldigt lagom nivå! Så hungern, ja, absolut en nackdel med att träna mycket. 

2. Duschtajmingen

Eller ja, egentligen duschandet över huvud taget. Det eviga duschandet! Jag gillar inte ens att duscha och tränar jag varje dag måste jag ju duscha varje dag. Uh! Det tar tid, är besvärligt, man blir blöt etc. Lite synd att vi bestämt att vi ska åka till simhallen på fredagar (min enda träningsfria dag). Där måste man ju duscha TVÅ gånger! 

Jaja, jag tror att ni, kära bloggläsare är överens med mig om att de bra grejerna med träning överväger de dåliga alla gånger. Men är ändå lite nyfiken: vilka nackdelar finns med på er lista? 

Vinterdagar

23 jan 2018

Äntligen, äntligen har vi haft en riktigt fin vintervecka här i Småland. Snö, sol och minusgrader. Vi har byggt snölyktor och åkt spark, snowkick och pulka. Elise har fått åka snowracer till och från förskolan. Vi har åkt längdskidor och skridskor flera gånger. Maxat vintern, helt enkelt. Underbart! 

Väderprognosen är ju rätt dyster, i morgon ska det bli åtta plus, men man får vara glad för det lilla. Nu hoppas jag att all snö smälter bort riktigt fort (haaaatar när det slaskar/fryser på om vartannat, sämsta löparvädret alla kategorier). Sen får det gärna komma en ny omgång snart. Varför inte lagom till sportlovet? 

Utöver skidorna och skridskorna har det såklart blivit en hel del vinterlöpning, sprang sex dagar av sju förra veckan och har inlett den här veckan med ett backpass + ett distanspass med vagnen. Har personligen inga problem med att springa i snö och kyla, tycker det är rätt mysigt. I morgon springer jag distans igen (ca 10 km) och på torsdag blir det tröskelintervaller på löpbandet. Nu börjar suget efter lite hårdare träning faktiskt komma tillbaka. Jag har tagit det ganska soft i vinter, både pga knät och pga lathet/trötthet, men ska jag prestera på någon halvmara i vår så måste jag ta tag i hårdträningen på riktigt snart. Jag har bestämt att 1 februari är det magiska datumet. Datumet då jag ska ha bestämt vilka lopp jag ska satsa på i år, då jag ska ha skrivit någon slags träningsplan för några månader framöver - och då jag ska plocka fram gps-klockan som legat i en kökslåda ända sedan varvetmilen i oktober. 

Hoppas peppen håller i sig!

Att betala vad det kostar

18 jan 2018

Jag lyssnade på Framgångspodden med Alexander Pärleros häromdagen. Jag brukar göra det ibland när jag springer. I podden intervjuar Alexander framgångsrika människor och pratar med dem om vilka de är - och hur de kommit dit de är i dag. Många bra och intressanta intervjuer har han gjort. 

I introt till just det här poddavsnittet pratade Alexander om att han tycker att vi ska drömma stort. Att vi ska formulera så stora drömmar och ha så höga mål att andra skrattar när de får höra. Att vi ska tro på oss själva! 

Det här satte igång en hel del tankar hos mig. Tankar som väl  finns där titt som tätt, egentligen. Jag funderar på det rätt ofta. Vilka mina drömmar är, vad jag vill med mitt liv. Om jag har några riktigt stora drömmar och om just jag är en sån där människa som vågar drömma stort. Vågar sätta så höga mål att andra inte tror att jag kan lyckas.

Vad jag kommer fram till?

Tja, för det första att jag inte har EN passion eller EN dröm som jag verkligen, verkligen vill uppnå! Jag vill väldigt många olika saker och kan ha svårt att bestämma mig för vad jag vill mest. Ibland kan jag känna att det skulle vara gött att gå in riktigt helhjärtat för en enda grej och strunta i allt annat. Men jag är inte sån. 

För det andra är jag (tyvärr?) en rätt så försiktig realist som är extremt medveten om att allt har ett pris. Jag är inte typen som bara kastar mig ut och GÖR utan att tänka så mycket på konsekvenserna, i stället vänder jag och vrider på saker i all oändlighet. Väger fördelar mot nackdelar. Faktum är att jag har ganska bra självförtroende, jag vet vilka talanger jag har och vad jag skulle kunna lyckas med om jag bara gick in för det till 100 procent. Men jag är i de allra flesta fall inte villig att betala vad det kostar. 

För att ta några konkreta exempel:

Ibland drömmer jag om att starta eget. Men är just nu inte riktigt villig att betala priset - att lämna min superhärliga arbetsplats + tryggheten att få en fast lön varje månad.

Ofta tänker jag att jag skulle vilja bo i ett jättestort hus med vacker utsikt - men vill ju samtidigt bara jobba deltid och ha pengar till annat än boendet.

Ibland vill jag satsa ännu mer på löpningen - tänk vad häftigt att kunna vara med och slåss om SM-medaljer på tex. halvmaran eller 10 000 meter. Men samtidigt vill jag ha massa tid för andra intressen, hinna träffa mina kompisar och vara mycket med barnen. Och kunna slarva med mat och sömn ibland utan att det gör så mycket...

Hm, jag vet inte riktigt vad jag vill säga med det här inlägget. Mer än att berätta att jag tänker att det kanske inte alltid bara handlar om att våga ha stora drömmar. Det handlar lika mycket om att veta (och bestämma sig för) precis vad man vill - och vara beredd att offra saker och ting för att nå dit!

Det var nog allt för mig ikväll, återkommer i helgen med en liten tränings- och livsuppdatering

Ladda fler

Mest lästa just nuFölj oss

@runnersworldswe

Få vårt nyhetsbrev!
Boka in en fullmatad träningsdag med Lisa & Mårten den 18:e mars!

Söndagen den 18:e mars bjuder vi in till en maxad träningsdag tillsammans med Lisa Beskow och Mårten Nylen. Det blir inspirerande föreläsningar, varierande träningspass, lunch och en sportväska med goodies från Sportamore. Boka din plats redan idag!

Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken