Marcus Hartmann - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Marcus Hartmann


Mest lästa


  1. Årets comeback?

Årets comeback?

9 jan 2018

Long time - no see! Det var i sanning inte igår jag skrev här. Jag vet inte om ni har saknat mig, men nu har jag dragit igång träningen för 2018 och tänkte testa och se om jag får ur mig lite inspiration och annat här. 

Det första jag gjorde i år var att gå med i Runners Worlds satsning #RWRunStreak 30/30 - en sätt att få upp peppen för träning i januari. Tanken är att köra ett träningspass om dagen 30 dagar i sträck. Passet bör vara minst 20 - 30 minuter (men du bestämmer såklart själv!) och du kan träna vad som helst, bara du ser till att få upp pulsen. Även om du missade starten den 2 januari så är det bara att köra igång och sikta på 30 dagar ändå, tänk bort krav och press. Det ska vara roligt och kännas bra. Bryter du sviten är det inte hela världen, bara att ta nya tag. Det enda som är säkert är att du kommer må bättre.

Facebook-gruppen hittar du här: https://www.facebook.com/groups/rwrunstreak3030/ 

Själv började jag redan nyårsdagen och har kört löpning varje dag, två gånger körde jag lite styrka också. Styrketräning har alltid varit min sämsta träningsform, jag tycker helt enkelt inte det är särskilt roligt, men jag har lovat mig själv att bli bättre på det i år. Vi får se hur det går...

Nu ska jag snart hem och äta lite innan det bär av till gymmet för styrka och lite löpband, brukar köra en del inne när det är kallt ute. Ett bra pass om man tycker det är tråkigt med löpband är att köra fartstegring. Jag börjar på 10 km/h och sedan höjer jag farten 0,5 km/h var femte minut, antingen så länge jag orkar eller så kör jag upp till 12 - 13 km/h och vänder sedan ner till 10 igen. Beror lite på vilket humör jag är på. 

Kram på er!

2017:6 Vabruari för vuxna

28 feb 2017

Vabruari brukar ju handla om att barnen ställer till det och drar på sig olika influensor från förskolan och sedan sprider dem till föräldrar och andra släktingar. I år kan jag dock inte skylla på de små överhuvudtaget. De har varit friska som nötkärnor och glatt skuttat iväg till förskolan varje dag. Typ i alla fall, en av dem fick någon vinterkräkhistoria men vi andra i familjen klarade oss.

Därför känns det ju extra onödigt att jag trots det gick och blev sjuk förra veckan. Feber, om än låga 37,8/37,9, rejäl huvudvärk och lite ledvärk på det så var jag däckad i en hel helg. Sen följde en vecka med hosta och skakiga ben. Allt som allt tappade jag sju dagars träning och ligger inte längre på min målsättning om ett snitt på 10 kilometer om dagen.

Men det är bara att bita ihop och komma igen. Nu har jag kört två pass sen jag friskförklarade mig själv i lördags. Idag blir det dessutom premiärtur i en ny stad, Umeå. Jag är lite rädd att jag ska möta LG i löpspåret då jag inte har några vita strumpor med mig...men jag får ta utskällningen för jag vet att det kommer en kram efter!

I övrigt så är det ungefär som vanligt. Ska öka dosen lite framöver så att jag kommer ikapp. Dessutom ser jag fram emot att börja träna tillsammans med Cecilia. Vi körde ju Ångaloppet tillsammans förra året och det vi tog med oss var att det är ju fantastiskt kul att träna ihop och ha ett gemensamt mål.

Just det. Ni kanske undrar hur det gick på Arena Run? Eftersom det inföll under helgen jag mådde som sämst så blev det en DNS på mig. Dock ska sägas att jag trots allt bytte om och åkte ut till Friends. När jag kom fram slutade Ipren/Alvedon-dosen verka och det var bara att ge upp. Jag stannade dock en stund och hejade fram en kollega och alla andra som sprang. Sickna hjältar det var, det såg sannerligen oerhört jobbigt ut.

Nu ska jag snart gå på planet till Umeå. Kram på er!

2017:5 52 kilometers-helg

6 feb 2017

Det blev en del springa i helgen. Tre pass under lördag och söndag som totalt mätte runt 52 kilometer. Det blir så när man tar för många vilodagar tidigt i veckan, jag behöver verkligen bli bättre på att sprida ut passen över veckan. Och kanske öka träningsdosen lite nu.

I vilket fall så kändes det helt ok, men jag följer med (ännu) en vilodag idag...

Här kan du se passen på min Garmin Connect:

Vill du se hela min träningsdagbok och få lite inspiration, eller förfasas, så gör du det bäst på min jogg.se-sida. Kram på er!

2017:4 Det går an

2 feb 2017

Det rullar på med löpningen, 332,5 kilometer hittills i år så jag ligger på planen med ett snitt på 10 km om dagen. Eventuellt ska jag höja målsättningen till ett snitt på 15 km från och med nu. Vi får se.

Jag börjar dock svajja med alternativträningen. Min plan att simma en gång i veckan har i ärlighetens namn gått åt skogen. Det har blivit noll pass hittills i år... Ska verkligen försöka få in lite rodd och crosstrainer en eller två gånger i veckan.

Och styrketräningen…den är det skralt med. Känner mig lite svag i bål och rygg, så det är också ett löfte att köra lite core-träning minst en gång i veckan. Det är ju inte så svårt egentligen och tar ju inte mer än en halvtimme åt gången om jag är lite fokuserad.

Kommande veckor ska jag också öka dosen kvalitetspass för att bli lite snabbare till Arena Run den 18 februari. Jag är ju inte direkt kvick i benen just nu, så jag siktar på att inte behöva skämmas i alla fall. Ska vi tro på en tid runt 25 minuter kanske?

När jag läser igenom vad jag skrivit inser jag att det möjligen är lite väl många olika pass jag ska klämma in kommande veckor. Risken är överhängande att det inte blir någon simning. Eller så blir det styrketräningen som får stryka på foten. Eller båda.

Utöver målet om att springa 10 km (eller 15 km) om dagen så har jag ju också konstaterat att jag behöver gå ner lite i vikt. Eller rätt mycket. Jag toppade på 97 kg (sic!) årets första dag. Igår (1 februari) vägde jag in på 90,1 kg. Så nu är det bara 11 kg kvar till målvikten på sub80. Senast jag var där var 2002.

Ja, jag vet att man inte ska fokusera på vikt och att muskler väger mer än fett och så vidare. Men för att kunna fokusera på träningen och nå andra mål så behöver jag ha en målvikt att sikta på, annars riskerar jag att hamna där jag var förra året och i större utsträckning välja bort träningen framför andra saker.

Det var det för nu. Kram på er!

2017:3 Peppar peppar…

18 jan 2017

Som jag skrev i förra inlägget har året börjat bra. Först tänkte jag köra ett pass om dagen minst hela januari, men jag blev lite för trött och tänkte att några vilodagar är ju trots allt rätt bra. Kilometermässigt är jag dock enligt plan, eller till och med före plan, 192 km på 18 dagar (och får jag till lunchlöpningen idag så blir det 200!) Än så länge håller kroppen ihop och jag har inga allvarligare krämpor, mest lite träningsvärk. Så det verkar som att träningsdosen är lagom. Inga skador än, peppar peppar osv... 

 

Ett pass blev dock skit. Jag skulle köra fartstegring på löpband och det gick inte. Jag var helt färdig efter 25 minuter. Kroppen skrek att jag skulle sluta springa. I normala fall brukar jag kunna springa igenom det, men inte den här gången. Det var bara att sänka farten och sen jogga en liten stund så att passet inte skulle bli allt för kort.

 

Inriktningen på träningen är fortfarande att få många kilometer under bältet, och försöka minska vikten jag släpar runt på. Sen spränger jag in lite kvalitetspass här och var. I söndags blev det första riktiga långpasset i år, 25 kilometer med en ganska lång sväng ute i Bromma. Eftersom jag inte riktigt har hittat den där fantastiska löpkänslan än är det just nu oerhört viktigt vad jag lyssnar på när jag springer. Tack och lov har jag hittat tillbaka till P3 Dokumentär! Jag hade en period när jag inte lyssnade så mycket så jag har några att ta igen, i söndags blev Operation Sepals – CIA i Norrbotten. Har du inte hört den så in och lyssna!

 

Som sagt, lunchlöpning idag. Siktar på 8 km runt Kungsholmen i makligt tempo. Funderar på om det är Icebugs som gäller eller om det går att köra med vanliga skor. Den här tiden med omväxlande varmt och kallt är ingen fest när det gäller skoval. Jag kan i och för sig springa rätt bra i mina gamla Icebugs, men det är i ärlighetens namn rätt skönt att springa i skor utan dubb…

 

Jag har slängt in en extra tävling i år, Arena Run på Friends Arena. En helt ny upplevelse att springa en hinderbana (eller OCR som det heter). Tydligen ska den vara rätt ”snäll” jämfört med de OCR som kör med kallvatten, elstötar och eld. Ser fram emot att testa det.

 

Det var det. Nu bär det av till jobbet. Kram på er!

Ladda fler

Mest lästa just nuFölj oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Få vårt nyhetsbrev!
Boka in en fullmatad träningsdag med Lisa & Mårten den 18:e mars!

Söndagen den 18:e mars bjuder vi in till en maxad träningsdag tillsammans med Lisa Beskow och Mårten Nylen. Det blir inspirerande föreläsningar, varierande träningspass, lunch och en sportväska med goodies från Sportamore. Boka din plats redan idag!

Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken